W celu umówienia się na spotkanie mediacyjne prosimy o kontakt pod numerem telefonu: 530 759 439

Dlaczego mediacje?

Jeśli w trudnej sytuacji chcesz poszukać rozwiązania, które uwzględni potrzeby wszystkich stron konfliktu, mediacje są dobrym wyborem.

Są procesem, w którym osoby doświadczające sporu spotykają się wspólnie z bezstronnym mediatorem i starają się wypracować własne rozwiązanie konfliktu. W tym procesie masz realny wpływ na rozwój sytuacji, decydujesz o możliwych sposobach  działania, bo tylko strony konfliktu są autorami ugody mediacyjnej. Zadaniem mediatora jest ułatwienie komunikacji oraz pomoc we wzajemnym usłyszeniu potrzeb.

Mediacje można stosować w każdej dziedzinie życia. Ich ideą jest porozumienie i uzgodnienie takiego rozwiązania konfliktowej sytuacji, na jakie zgodę mają wszyscy uczestnicy. Mediacje rodzinne to świadomy wybór i otwartość na rozmowę w sporach, których podłoże jest często wielowątkowe i szczególnie emocjonalne.

Jeśli taki sposób rozwiązywania konfliktów jest dla Ciebie bliższy niż wejście na drogę sądową, skontaktuj się z nami.

Mediacje

Mediacje są ważnym punktem Łódzkiej Fundacji Trampolina.

Magdalena Jóźwiak – mediator Ośrodka Mediacyjnego Fundacji 4Kroki w Łodzi, wpisana na listę stałych mediatorów prowadzoną przez Prezesa Sądu Okręgowego w Łodzi.

Prowadzę mediacje w nurcie Porozumienia Bez Przemocy. Wierzę, że duch NVC mocno wpływa na jakość mediacji i wspiera wszystkich uczestników procesu w rozwiązywaniu konfliktów. Jego siła tkwi w uważności na drugiego człowieka, transformacji wypowiadanych słów na język potrzeb, empatii dla siebie i innych.

W mediacjach najważniejsze jest dla mnie stworzenie przestrzeni umożliwiającej wzajemne usłyszenie się, zrozumienie motywów działania. Bardzo często mówimy do siebie, albo mówimy o różnych sytuacjach, ale się nie słyszymy.

Spotkanie mediacyjne ma ułatwić zrozumienie tego, co kryje się pod słowami, zrozumienie potrzeb, które stoją za nimi. Moją intencją jest towarzyszenie Klientom w poszukiwaniu możliwych rozwiązań poprzez wspieranie ich w identyfikacji własnych potrzeb przy jednoczesnym stworzeniu klimatu do uważności na drugą stronę konfliktu. Wierzę w to, że samo usłyszenie uczuć i wzajemnych intencji daje szansę na porozumienie się. W sytuacjach trudnych emocje nie ułatwiają nam komunikacji. I właśnie tu widzę ważną rolę dla niezależnego mediatora, który zadba o równowagę stron, wzajemny szacunek i zaoferuje uważne i empatyczne wysłuchanie każdego uczestnika mediacji.

Kryzys rozumiem jako impuls do zmiany. Każda zmiana daje nowe możliwości i nową jakość. Może prowadzić do uzdrowienia relacji, bądź porzucenia strategii, które przestały nam służyć i podejmowaniu wyborów zgodnych z aktualnymi pragnieniami.

Szczególnie bliskie są dla mnie mediacje rodzinne, zwłaszcza wspieranie procesu komunikowania się rodziców z dziećmi, konfliktów międzypokoleniowych, a także relacji partnerskich. Przyświeca mi myśl, że rodziny jak z obrazka, są tylko na obrazkach. Ja widzę rodzinę w kryzysie jako szansę na zbudowanie nowych relacji.

Prywatnie jestem mamą dwójki nastolatków. Uwielbiam czytać, zwłaszcza książki o zabarwieniu psychologicznym. Kocham teatr i kontakt z naturą. Lubię podróże, wycieczki górskie i rowerowe. Na co dzień cenię sobie chwile spokoju, zatrzymania, aby usłyszeć swoje myśli i uczucia, być w kontakcie ze sobą. Moim marzeniem jest życie w harmonii.